Naslovna » 7 dana - BUS

Prikaži sve 6 rezultate

Istanbul i Bursa 7 dana BUS

389,00 KM
Izuzetno povoljan geostrateški položaj Istanbula, koji leži na dva kontinenta i Bosforskom moreuzu – od davnina prometnom međunarodnom plovnom putu – čini ga jedinstvenim na planeti i teško uporedivim sa bilo kojom svjetskom metropolom. Istanbul se ubraja u red najznačajnijih antičkih gradova na evropskom tlu a uz to, i u one rijetke koji su podignuti na sedam brda, kojima se pripisuje vječnost kao Rimu, Jeruzalemu, Lisabonu…

Švajcarska tura

599,00 KM
Termin putovanja: 25.08., 22.09. I 20.10.2022. Švajcarska – alpska zemlja, nastala prije osam vijekova slobodnom voljom građana, danas je jedna od najstabilnijih i najbogatijih zemalja na svijetu. Confoederatio Helvetica je službeno ime države na latinskom jeziku, koji se koristi za imenovanje zemlje kako bi se izbjeglo favorizovanje jednog od četiri zvanična jezika (to su: francuski, italijanski, njemački i retroromanski). Švajcarska je savezna republika, i ima dugu i snažnu tradiciju političke i vojne neutralnosti. Ova činjenica je omogućila da bude domaćin mnogim međunarodnim organizacijama kao što su: Međunarodni olimpijski komitet, Svjetska zdravstvena organizacija, FIFA, Svjetska trgovinska organizacija. Vijeće za ljudska prava Ujedninjenih nacija, rodno mjesto Crvenog krsta. Zemlja banaka, satova, sireva i čokolada kako je mnogi nazivaju je mnogo više od toga. Izuzetne ljepote njenih alpskih predijela, uređeni turistički centri i gradovi privlače više od 7 miliona turista svake godine. Kneževina Lihtenštajn – najmanja nezavisna država u Evropi poslije Vatikana, Monaka i San Marina – smještena je na samo 160 km2, između Austrije i Švajcarske. Idilična kneževina – koja inače postoji gotovo dva vijeka – počela je da odobrava inostranim firmama prije dvije decenije izuzetno velike poreske pogodnosti uz minimalne administrativne formalnosti…

Švicarska tura

699,00 KM
Švicarska – alpska zemlja, nastala prije osam vijekova slobodnom voljom građana, danas je jedna od najstabilnijih i najbogatijih zemalja na svijetu.Confederatio Helvetica je službeno ime države na latinskom jeziku, koji se koristi za imenovanje zemlje kako bi se izbjeglo favorizovanje jednog od četiri zvanična jezika Švicarske (to su: francuski, italijanski, njemački i romanš). Zemlja banaka, satova, sireva i čokolada kako je mnogi nazivaju je mnogo više od toga. Izuzetne ljepote njenih alpskih predijela, uređeni turistički centri i gradovi privlače više od 7 miliona turista svake godine. Sretna Nova godina!

Varšava i Krakov

359,00 KM
Varšava (poljski Warszawa) je grad u središnjoj Poljskoj, čiji je od 1596. godine glavni grad. Takođe je i važan naučni, kulturni i politički centar. U Varšavi se nalaze parlament, predsjednička palata i poljska vlada. Osim što je najveći grad u Poljskoj, Varšava je i središte Mazovjeckog vojvodstva. Istorijsko središte Varšave (Starego Miasto) uvršteno je 1980. godine na UNESCO-v popis mesta svetske kulturne baštine u Evropi kao jedinstven primer posleratne obnove starog središta grada koje sadrži primjerke građevina iz svih istorijskih razdoblja od 13. do 20. vijeka. U izvornom stilu su obnovljeni stari srednjovijekovni grad, stari trg, gradske istorijske kuće, zeleni krug na mjestu gradskih zidina s utvrđenjem Barbikan, vjerske građevine, Kraljevski dvorac itd. Južno od Starog grada nalazi se tzv. “Kraljevski put” na kome su mnoge neoklasicističke palate, Predsjednička palata i kampus Varšavskog univerziteta. Najstariji park je Saski vrt (Ogród Saski) koji se nalazi na 10 minuta hoda od Starog grada, a najveći gradski park su Kraljevske toplice (Park Łazienkowski) iz 17. vijeka (3 km južnije od Starog grada) koje su dobile današnji izgled u 18. vijeku. Groblje Powązki je najveće u Evropi, a obližnja Ulica Okopowa je jedno od najvećih jevrejskih grobalja u Evropi. Od ostalih jevrejskih spomenika sačuvana je Sinagoga Nożyk, Jevrejsko pozorište, Sirotište Januša Korčaka i slikovita Ulica Próżna. Simbol grada, Varšavska sirena, koja se nalazi i na gradskom grbu od 14. vijeka, se može pronaći svuda po gradu. U Varšavi se nalazi Narodna Filharmonija, ali mu nedostaje koncertna dvorana, zbog čega se velike muzičke svečanosti uglavnom održavaju u Kongresnoj dvorani.

Istanbul i Bursa

299,00 KM
Izuzetno povoljan geostrateški položaj Istanbula, koji leži na dva kontinenta i Bosforskom moreuzu – od davnina prometnom međunarodnom plovnom putu – čini ga jedinstvenim na planeti i teško uporedivim sa bilo kojom svjetskom metropolom. Istanbul se ubraja u red najznačajnijih antičkih gradova na evropskom tlu a uz to, i u one rijetke koji su podignuti na sedam brda, kojima se pripisuje vječnost kao Rimu, Jeruzalemu, Lisabonu…Šesnaest vijekova u kontinuitetu od 330. do 1923, bio je prijestolnica tri carstva i pozornica krupnih političkih i društvenih zbivanja, u kome su nastala veličanstvena zdanja i spomenici – simboli moći Vizantijskog i Otomanskog carstva. Uz Aja Sofiju, Top Kapi i Plavu džamiju, svakako najčuvenije među njima, i mnoge druge građevine u istorijskom jezgru grada – bedemi, džamije, crkve, trgovi, medrese i hamami – proglašeni su dijelom svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a.Istanbul je danas dinamičan megapolis sa jednom od najvećih stopa demografskog i privrednog rasta u svijetu. Milionski grad je postao još krajem 19. vijeka; na početku šezdesetih je imao million i po, 2000. godine oko 8,8 miliona a 2011 narastao je na 13,5 miliona stanovnika.Posljednjih godina izgrađeni su metro i novi aerodrom na azijskoj strani, podmorski željeznički tunel ispod Bosfora, uljepšani mnogi kvartovi i podignuti luksuzni hoteli i tržni centri. Obnovljeni su vrijedni spomenici i bogati muzeji, zahvaljujući čemu je Istanbul bio prijestolnica evropske kulture 2010.

Kumburgaz i Istanbul

269,00 KM
Datumi polaska: 05.03., 03.04. I 27.05.2021.
  •  Mramorno more
  •  Hotel Marin Princess 5*
  •  Obilasci magičnog Istanbula
  •  Wellness zona sa zatvorenim bazenom
  •  Osmomartovska zabava