Rim

Italija, Rim

Trajanje: 6 dana

Lacio sa glavnim gradom Rimom poznat je kao “srce Italije”. Oblast drevnog Lacijuma koja se poklapa sa današnjim Lacijom, bila je centar starorimske države i matično područje latinskog jezika. Glavni grad Italije „Vječni grad“ „Caput Mundi“, najmoćniji grad u istoriji civilizacije koji vijekovima ne gubi primat evropskog i svjetskog centra umjetnosti, kulture, religije, politike, bogatstva. Nalazi se u centralnom dijelu zapadne obale Apeninskog poluostrva na rijeci Tibar, prostire se na čuvenih sedam brežuljaka. Šira gradska zona Rima ima oko 3,8 miliona stanovnika. U Rimu se nalazi i jedinstvena nezavisna papska država Vatikan, što ga čini i jednim od najvećih svjetskih centara hodočašća. Arheološki ostaci velikog antičkog Rima svakako su prvi i najstariji razlog posjeta ovom gradu. Simboli antike uklopljeni su u urbani gradski ambijent – Koloseum, Panteon, Forum Romanum… Centar grada udaljen je svega 24 km od obale Tirenskog mora koje čitavoj oblasti daje predivnu, prijatnu i blagu klimu – još jedan od mnogih razloga da provjerite da li zaista svi putevi vode u Rim.

Polasci Rim

Izaberite datum polaska i broj putnika za točan prikaz cijene putovanja!

Vel
29
6 dana
07
6 dana
Apr
18
6 dana
Maj
09
6 dana
Maj
23
6 dana
Jun
06
6 dana
Jun
20
6 dana
Putovanje Rim
Ležaja: 2
Loading...
od
Ukupno
KUPI SADA
ODABERITE BROJ PUTNIKA!

Itinerer Rim

Trajanje: 6 dana

1
DAN
DAN: SARAJEVO – ZENICA – DOBOJ – BANJA LUKA – RIM

Polazak u 15.00h ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu (Zenica 16.30h, Doboj 18.15h, Banja Luka 20.00h). Vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju prema Rimu.

2
DAN
DAN: RIM

Dolazak u “vječni grad” u prijepodnevnim satima. Panoramsko razgledanje grada autobusom: Termini, Crkva Santa Marija Madjore, Cirkus Maksimus, Koloseum, Trg Republike, Crkva Sv. Petra, Tvrđava Sv. Anđela… Smještaj u hotel prema hotelskim pravilima poslije 15h. Mogućnost organizovanja u popodnevnim satima fakultativno pješačko razgledanje grada (u trajanju oko 2.5h sa lokalnim vodičem ): Trg Naroda, Španski trg Fontana di Trevi, Hadrijanov hram, Pantheon, Trg Navona…… Nakon obilaska slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. Individualni povratak u hotel. Noćenje.

3
DAN
DAN: FORUM I KOLOSEUM

Doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Foruma i Koloseuma. Obilazak najznačajnijih lokaliteta antičkog Rima, mjesta na kome je on nastao i na kome su ovjekovječene njegove najveće pobjede i dostignuća. Nekada središte političkog, religioznog i javnog života. Obilazak uključuje: Koloseum, najveći rimski amfiteatar koji oživljava atmosferu najznačajnijeg društvenog događaja antičkog Rima – borbe gladijatora; brežuljak Palatino, mjesto na kome je, po legendi, vučica odgajila Romula i Rema, mitske osnivače grada i koji u narednim vijekovima postaje najelitnija rezidencijalna zona, mjesto stanovanja rimskih imperatora i uglednih građana; Forum, centar političkog, javnog i komercijalnog života, u okviru koga se nalaze ostaci bazilika, tržnica, sudnica i hramova; Kapitolinski brežuljak, nekadašnji rimski akropolj, simbol neprikosnovenog autoriteta antičkog Rima, za čiji je današnji izgled zaslužan Mikelanđelo. Nakon obilaska slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. Individualan povratak u hotel. Noćenje.

4
DAN
DAN: NAPULJ – POMPEJA – RIM

Doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja fakultativnog odlaska do Napulja, najvećeg grada južne Italije i sjedišta regije Kampanije. Po dolasku panoramski obilazak Napulja: srednjovijekovni zamak Nuovo, Kraljevska palata, Pasaž Umberta I, trgovačka ulica Toledo,turistička luka.Nakon obilaska Napulja mogućnost fakultativnog obilaska Pompeje. Obilazak jednog od najčuvenijih svjetskih arheoloških nalazišta. Grad Pompeja je je bio potpuno uništen u erupciji vulkana Vezuv 79.g.n.e. Građevine su ostale skoro savršeno sačuvane, jer je grad bio zatrpan slojem pepela i vulkanske lave oko 1600 godina prije nego što je slučajno otkriven. Budući da je erupcija zatekla sve građane Pompeja (oko 20.000 stanovnika), do danas su nam ostale vidljive naznake kako se živjelo prije skoro 2000 godina. Nakon obilaska povratak u Rim. Noćenje.

5
DAN
DAN: RIM - VATIKAN

Doručak. Nakon doručka, napuštanje hotela i mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Vatikana – jedne od najmanjih i najmoćnijih država. Poludnevna fakultativna posjeta crkvi svetog Petra, vatikanskim muzejima i Sikstinskoj kapeli. Prilikom posjete muzejima, obilazi se najznačajniji dio zbirki: zbirka antičkih statua, sala sa tapiserijama, sala geografskih mapa iz 16. vijeka, sala kandelabra, sobe koje je oslikao Rafaelo… Posebno se ističe Sikstinska kapela sa djelima Peruđina, Botičelija i drugih svjetski poznatih slikara. Obilazak se završava na fascinantnom trgu ispred crkve Svetog Petra u kojoj se nalazi čuvena „Pieta“, jedino potpisano djelo svestranog renesansnog umjetnika Mikelanđela. Poslije obilaska slobodno vrijeme ili mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Domicijanovog stadiona, koji je pod zaštitom UNESCO-a i nalazi se ispod Trga Navona na dubini od 4.5m. Predstavlja arheološko nalazište prvog i jedinog stadiona izrgrađenog od cigle koji je poznat u Rimu do danas, a koji je u vrijeme kada je bio izgrađen mogao da primi 30.000 ljudi koji su dolazili da gledaju borbe i takmičenja gimnastičara koji su dolazili iz Grčke. Nakon toga obilazak Vicus Caprarius-a, Vodenog Svijeta, koji se nalazi u blizini Fontane di Trevi i predstavlja podzemno, arheološko nalazište, koje je bilo dio akvadukta. U večernjim satima polazak za BiH. Noćna vožnja kroz Sloveniju i Hrvatsku prema BiH.

6
DAN
DAN: BANJA LUKA - DOBOJ - ZENICA - SARAJEVO

Dolazak na odredište u poslijepodnevnim satima. (Kraj usluga)

Uslovi putovanja

Cijena uključuje

● Prijevoz turističkim autobusom (visokopodni ili dvospratni) na navedenoj relaciji 

● Tri noćenja sa doručkom u hotelu kategorije 3* u Rimu (van centra) 

● Usluge profesionalnog turističkog vodiča 

● Troškovi organizovanja putovanja.

Cijena ne uključuje

● Fakultativni izleti 

● Međunarodno zdravstveno putno osiguranje 

● Obaveznu komunalnu taksu 4 EUR (hotel 3*), odnosno 6 EUR (hotel 4*) po danu i osobi (plaća se na recepciji hotela)

Važne napomene

FAKULTATIVNI IZLETI

– Napulj i Pompeja (sa ulaznicom)

– Vatikan (sa ulaznicom) –

- odrasli  (obavezna rezervacija i uplata u agenciji prilikom rezervacije aranžmana zbog ograničenog broja mjesta. Rezervacija uključuje ulaznicu, uslugu autorizovanog vodiča i slušalice). Dolazak do muzeja gradskim prijevozom u sopstvenoj organizaciji.

– Boemska četvrt Trastevere 


NAPOMENE ZA PUTOVANJE “RIM”

● Rok za prijavljivanje je najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje ili do popune mjesta.

● Potrebno je najmanje 40 putnika za realizaciju ovog putovanja.


USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

● Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 50% cijene a najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 50% do punog iznosa cijene putovanja. ● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Kosmopolit-a

2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Kosmopolit ima potpisan ugovor.


OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI KOSMOPOLIT-a

●Kosmopolit zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana prije polaska na putovanje. ● U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja Kosmopolit-a, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. ●