Sicilija

Italija, Catania

Trajanje: 10 dana

Sicilija je najveće, najživopisnije i najintrigantnije ostrvo Mediterana zbog svoje istorije duge tri milenijuma, očaravajuće prirode, živopisnih sela i bogate kulturne baštine. Oslanja se jednim svojim dijelom na špic italijanske “čizme”. Ostrvom dominira najveći i jedini živi vulkan u Evropi – Etna (3.340 m), sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. A, za ovo ostrvo su sigurno i glavne asocijacije – italijanska mafija i remek-djelo filmske umjetnosti – film “Kum”.


ĐARDINI NAKSOS – Jedno od najatraktivnijih ljetovališta na Siciliji i Jonskom moru. Nalazi se u podnožju najatraktivnijeg grada na Siciliji – Taormine. Udaljeno je od Taormine na oko 5 km sa kojom je povezano redovnom autobuskom linijom. Prepoznatljivo je po izuzetnoj atmosferi i zabavi.

Polasci Sicilija

Izaberite datum polaska i broj putnika za točan prikaz cijene putovanja!

01
10 dana
Maj
17
10 dana
Jun
14
10 dana
Sep
13
10 dana
Okt
18
10 dana
Putovanje Sicilija
Ležaja: 2
Loading...
od
Ukupno
KUPI SADA
ODABERITE BROJ PUTNIKA!

Itinerer Sicilija

Trajanje: 10 dana

1
DAN
DAN: SARAJEVO – ZENICA – DOBOJ – BANJA LUKA – ZAGREB

Polazak u 13:00h ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, iz Zenice u 14.15h, iz Doboja u 15.45h, iz Banja Luke u 18.00h. Noćna vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju prema Rimu.

2
DAN
DAN: RIM

Dolazak u Rim u podnevnim satima. Panoramsko razgledanje Rima – grada starog 28 vijekova: Termini, Koloseum, Trg Venecija sa Trajanovim forumom, Palata Venecija, ostrvo Tiberina, vatikanske zidine, bazilika Sv. Petra, Trastevere (boemska četvrt). Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za individualne aktivnostil. Noćenje.

3
DAN
DAN: RIM – VATIKAN

Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vrijeme za šetnju ili mogućnost odlaska u Vatikan – jedne od najmanjih i najmoćnijih država. (Obilazak sklopa Vatikanskih palata, Sikstinske kapele sa freskama Mikelanđela, Botičelija i drugih velikih slikara, bazilike Sv. Petra). U večernjim satima polazak za Siciliju. Noćna vožnja kroz Italiju.

4
DAN
DAN: SICILIJA – SICILIJANSKA SELA – TAORMINA

Prelazak trajektom na Siciliju. Dolazak na Siciliju u jutarnjim satima. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti. U ranim poslijepodnevnim satima mogućnost organizovanja fakultativnog izleta do tipičnih sicilijanskih sela Forza d’Agro i Savoka u kojima je sniman legendarni film “Kum”. Obilazak katedrale Sv. Lucije na čijem ulazu je snimana poznata scena vjenčanja, a nakon obilaska kratak odmor uz espresso ili granitu u baru “Viteli” u kojem je Al Paćino snimio legendarnu scenu prosidbe. Nakon obilaska povratak u hotel. U večernjim satima slobodno vrijeme ili mogućnost inividualnog odlaska do mondenskog i najljepšeg ljetovališta na Siciliji – Taormine (sve napomenuto se nalazi u glavnoj ulici): šetnja glavnom ulicom, Grčki amfitetar, palata Di Stefano, crkva Sv. Katarine, crkva Sv. Nikole, Gradska opština, vidikovac…). Noćenje.

5
DAN
DAN: SICILIJA – VULKAN ETNA – KATANIJA

Doručak. Nakon doručka mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Etne (3.340 m) – najvećeg i jedinog živog vulkana u Evropi, sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. Odlazak na visinu od 1.900 m, slobodno vrijeme za individualnu šetnju oko starijih ugašenih kratera ili mogućnost individualnog odlaska na visinu od 2.900 m, do kratera koji je bio aktivan 2001. godine (doplata za žičaru je na licu mjesta / napomena: odlazak na vulkan Etnu zavisi od vremenskih uslova). Nakon obilaska nastavak puta prema Kataniji – prelijepog grada na obali Jonskog mora. Po dolasku slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. U večernjim satima povratak u hotel. Noćenje.

6
DAN
DAN: SICILIJA – PALERMO – MONREALE

Doručak. Nakon doručka mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Palerma i Monrealea. Vožnja kroz srce Sicilije pored fantastičnih maslinjaka i vinograda. Po dolasku u Monreale posjeta katedrali čuvenoj po živopisnim vizantijskim mozaicima u kojoj su se krstili, vjenčavali i sahranjivali članovi normanskih kraljevskih porodica. Nakon obilaska polazak ka Palermu. Panormaski obilazak glavnog grada Sicilije: Korso Umberto, Trgovi Kvatro kanti i Pretoria, pozorišta Garibaldi i Masimo, Katedrala, Normanska palata iz XII vijeka koju su gradili prvi sicilijanski kraljevi… Nakon obilaska slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. U poslijepodnevnim satima povratak u hotel. Noćenje.

7
DAN
DAN: SICILIJA – MESINA

Doručak. Napuštanje hotala. U poslijepodnevnim satima polazak prema Mesini – gradu koji zovu „Vrata Sicilije“ i kojim dominira luka u koju pristižu trajekti sa kopnenog dijela Italije. Po dolasku slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. U večernjim satima nastavak putovanja prema Napulju. Prelazak trajektom na kopneni dio Italije. Noćna vožnja kroz Italiju.

8
DAN
DAN: NAPULJ – POMPEJA – NAPULJ

Jutarnji dolazak u Napulj. Po dolasku panoramski obilazak Napulja: srednjevijekovni zamak Nuovo, Kraljevska palata, Nacionalni areheološki muzej… Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti. U poslijepodnevnim saaatima mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Pompeja.Odlazak se organizuje vozom. Po dolasku obilazak jednog od najčuvenijih svjetskih arheoloških nalazišta. Grad Pompeja je je bio potpuno uništen u erupciji vulkana Vezuv 79.g.n.e. Građevine su ostale skoro savršeno sačuvane, jer je grad bio zatrpan slojem pepela i vulkanske lave oko 1600 godina prije nego što je slučajno otkriven. Budući da je erupcija zatekla sve građane Pompeja (oko 20.000 stanovnika), do danas su nam ostale vidljive naznake kako se živjelo prije skoro 2000 godina. Nakon obilaska povratak u Napulj. Noćenje.

9
DAN
DAN: NAPULJ – OSTRVO KAPRI – NAPULJ

Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. Mogućnost inividualnog odlaska hidrogliserom do prelijepog ostrva Kapri koje se nalazi u blizini Napulja. U večernjim satima polazak za BiH. Noćna vožnja kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku prema Bosni i Hercegovini.

10
DAN
DAN: BANJA LUKA – DOBOJ – ZENICA – SARAJEVO

Dolazak na odredište u kasnim poslijepodnevnim satima.

Uslovi putovanja

Cijena uključuje

– prijevoz autobusom turističke klase na relacijama navedenim u programu(visokopodni, sa klimom, TV-om i audio opremom)

– smještaj u Rimu (1 noćenje sa doručkom – kontinentalni švedski sto) u hotelu sa 3* u 1/2 i 1/2+1 sobama

– smještaj na Siciliji (3 noćenja sa doručkom – kontinentalni švedski sto) u hotelu sa 3* u 1/2 i 1/2+1 sobama

– smještaj u Napulju (1 noćenje sa doručkom – kontinentalni švedski sto) u hotelu sa 3* u 1/2 i 1/2+1 sobama

– obilaske prema programu (Rim – panorama grada, Napulj – panorama grada)

– troškove organizacije i vođenja aranžmana

Cijena ne uključuje

– obaveznu gradsku komunalnu taksu za Rim i okolinu (uvedena 01.09.2014, plaća se na recepciji hotela) – za boravak u hotelima sa 3 * – 4 € po noćenju / po osobi,

a za boravak u hotelima sa 4 * – 6 € po noćenju / po osobi

– obaveznu gradsku komunalnu taksu u Đardini Naksosu (uvedena 29.07.2011, plaća se na recepciji hotela) – za boravak u hotelima sa 2 i 3* – 1 € po noćenju / po osobi, a za boravak u hotelima sa 4* – 1.5 € po noćenju / po osobi. Djeca do 10 godine ne plaćaju taksu.

– obaveznu gradsku komunalnu taksu za Napulj i okolinu (uvedena 01.07.2012., plaća se na recepciji hotela) – za boravak u hotelima sa 3* – 2 € po noćenju / po osobi.

– Fakultativni izleti

– Međunarodno putno zdravstveno osiguranje

Važne napomene

FAKULTATIVNI IZLETI

– Vatikan (sa ulaznicom) 

– Sicilijanska sela 

– Vulkan Etna i Katanija 

– Pompeja (sa ulaznicom) 


VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “SICILIJA”

● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je deset dana prije polaska na put ili do popune mjesta.

● Potrebno je najmanje 40 putnika za realizaciju ovog putovanja.

● Uz blagovremeni upit u poslovnicama Kosmopolita, postoji mogućnost smještaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama.


USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

● Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 30% cijene a najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70% do punog iznosa cijene putovanja. 

● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Kosmopolit-a

2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Kosmopolit ima potpisan ugovor.


OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI KOSMOPOLIT-a

●Kosmopolit zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana prije polaska na putovanje. ● U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja Kosmopolit-a, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. ●