Toskana

Italija, Montecatini Terme

Trajanje: 6 dana

Toskanu mnogi smatraju najljepšom regijom Apeninskog poluostrva zbog njenih 120 zaštićenih zona bajkovite prirode, predivnih varošica i sela, a naročito zbog gradova izuzetne arhitekture, među kojima su najpoznatiji – Firenca, Piza, Sijena, San Điminjano, Piza i Luka – proglašeni dijelom svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO -a.

Sa veličanstvenom Firencom, svojom prijestolnicom i najpoznatijim simbolom, Toskana je kolijevka renesanse; na njenom tlu su se od 14-16. vijeka rađale nove filozofske i naučne misli, a na osnovama antičke kulture stvorena su vrhunska književna, slikarska, vajarska i graditeljska djela, koja su presudno utjecala na umjetnički i društveni preporod mnogih evropskih zemalja. Ona je zavičaj ili mjesto boravka najslavnijih umjetnika toga vremena – Dantea, Petrarke, Bokača, Fra Anđelika, Botičelija, Lipija, Učela, Donatela, Bruneleskija, Verokija, Rafaela, Mikelanđela, Leonarda da Vinčija…

Polasci Toskana

Izaberite datum polaska i broj putnika za točan prikaz cijene putovanja!

Maj
30
6 dana
Jun
27
6 dana
Jul
18
6 dana
Avg
22
6 dana
Sep
12
6 dana
Sep
19
6 dana
Sep
26
6 dana
Okt
10
6 dana
Okt
17
6 dana
Okt
24
6 dana
Nov
21
6 dana
Putovanje Toskana
Ležaja: 2
Loading...
od
Ukupno
KUPI SADA
ODABERITE BROJ PUTNIKA!

Itinerer Toskana

Trajanje: 6 dana

1
DAN
DAN: SARAJEVO – ZENICA – BANJA LUKA – MONTEKATINI TERME

Sastanak grupe ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i polazak u 17.00 sati (Zenica 18.15h, Doboj 19.45h, Banja Luka 22.00h). Noćna vožnja autobusom preko Hrvatske i Slovenije sa kraćim zadržavanjima radi odmora.


2
DAN
DAN: BOLONJA – MONTEKATINI TERME

Po dolasku, obilazak centra Bolonje, grada nauke i umjetnosti, poznatog po najstarijem univerzitetu u Evropi, osnovanom 1088. godine i po svojim karakterističnim, zasvođenim trgovačkim ulicama: Trg Mađore, trg i fontana Netuno, bazilika San Petronio, jedna od najvećih u Italiji, tornjevi Azineli i Garizenda iz 12. vijeka… Slobodno vrijeme. Nastavak putovanja za Montekatini terme oko 13.00h i dolazak u Montecatini Terme u popodnevnim satima. Smještaj u hotel (po hotelskim pravilima poslije 15.00h). Slobodan dan za individualne aktivnosti. NOĆENJE.

3
DAN
DAN: MONTEKATINI TERME – FIRENCA- GREVE-CHANTI – MONTEKATINI TERME

DORUČAK. Nakon doručka, sastanak grupe i polazak za Firencu. Po dolasku razgledanje grada: Sv. Krst – franjevačka crkva gdje su sahranjeni Mikelanđelo, Galileo i Makijaveli, katedrala Santa Maria del Fiore iz XV vijeka – krstionica, jedan od najstarijih spomenika u Firenci iz 1128. godine –Via dei Calzaiuoli – crkva Sv. Lorenza, nekadašnja katedrala a danas posljednje počivalište poznate porodice Mediči – Piazza della Signoria, glavni gradski trg Palazzo Vechio, palata u kojoj se nalazi kopija Mikelanđelovog Davida – Loggia dei Lanzi, poznate arkade na Piazzi del Signoria se graniče sa galerijom Uffizi, Ponte Vechio, srednjovijekovni most preko rijeke Arno duž koje se nalazi mnoštvo draguljarnica, zlatara i prodavnica suvenira. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Povratak u Montecatini Terme u popodnevnim satima ili fakultativan odlazak u Greve-Chanti, obilazak gradića, mogućnost posjete Castello of Verazzano ili Machiavelijev muzej sa kantinom odličnih Toskanskih vina.Povratak u hotel. Noćenje.

4
DAN
DAN: MONTEKATINI TERME – SAN ĐIMINJANO – SIENA – MONTEKATINI TERME

DORUČAK. Cjelodnevni fakultativni izlet autobusom “Sijena i San Điminjano”. Sijena je poslije Firence – čiji je ozbiljan rival bila u prošlosti – drugi po značaju grad Toskane, po umjetničkoj i kulturnoj baštini. Smještena na tri brda, odlikuje se gotskom arhitekturom i građevinama od crvenkaste opeke. Po dolasku, obilazak pješice gradskog jezgra: Pjaca del Kampo, trga u obliku školjke na kome su Fontana sreće i Palaco publiko sa zvonikom (88 m), Pjaca del Duomo sa gotskom katedralom, ukrašenom mozaicima… Slobodno vrijeme. Odlazak za San Điminjano, tipičan toskanski gradić, okružen vinogradima i maslinjacima, koji je zadržao u velikoj mjeri svoj srednjovijekovni izgled.

”San Gimignano dalle belle torri” – jedinstven je po 14 preostalih od 72 visoka tornja – koje su bogate porodice od 15. vijeka podizale zbog prestiža. Obilazak centra grada pješice. Slobodno vrijeme. Povratak u Montekatini Terme. Noćenje.

5
DAN
DAN: MONTEKATINI TERME – PIZA – LUKA – ZAGREB

DORUČAK. Nakon doručka odjava iz hotela i slobodno vrijeme do polaska ili fakultativni izlet u Pizu – vožnja prema Pizi i obilazak grada: Piazza Dei Miracolina gdje se nalazi Krivi Toranj, katedrala Santa Maria della Spina, krstionica Sv. Jovana. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Nastavak voznje ka Luki – jednom od najljepših gradova Toskane. Panoramski obilazak: Trgovi Napoleone, Anfiteatro i San Mikele, gradska katedrala Svetog Martina, rodna kuća Ðakoma Pucinija… Slobodno vrijeme. U poslijepodnevnim satima polazak za BiH. Dnevno – noćna vožnja preko Slovenije i Hrvatske uz kraća usputna zadržavanja radi odmora i carinskih formalnosti.

6
DAN
DAN: BANJA LUKA – DOBOJ – ZENICA – SARAJEVO

Očekivani dolazak u na mjesto polaska u ranim jutarnjim satima (u zavisnosti od uslova na putu i graničnim prelazima ). Kraj programa.

Uslovi putovanja

Cijena uključuje

● Prijevoz turističkim autobusom (visokopodni ili dvospratni) na navedenoj relaciji 

● Smještaj u hotelu sa 3* na bazi 3 noćenja sa doručkom u Montekatini Terme
● Obilazak Firence i Bolonje
● Usluge profesionalnog turističkog vodiča
● Troškovi organizovanja putovanja.

Cijena ne uključuje

● Fakultativni izleti
 ● Međunarodno zdravstveno putno osiguranje.
 ● Obaveznu gradsku komunalnu taksu za Montekatini Terme – za hotele sa 4* – 2.00 eur dnevno po osobi, a za hotele sa 2* i 3* – 1,50 eur dnevno po osobi i plaća se na recepciji hotela

Važne napomene

FAKULTATIVNI IZLETI

Izlet u Greve-Chanti;

Piza; 

Sijena i San Điminjano

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “ TOSKANA”

● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je deset dana prije polaska na put ili do popune mjesta.

● Potrebno je najmanje 40 putnika za realizaciju ovog putovanja.

● Uz blagovremeni upit u poslovnicama Kosmopolita, postoji mogućnost smještaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama.


USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

● Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 30% cijene a najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70% do punog iznosa cijene putovanja. 

● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Kosmopolit-a

2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Kosmopolit ima potpisan ugovor.


OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI KOSMOPOLIT-a

●Kosmopolit zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana prije polaska na putovanje. 

● U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja Kosmopolit-a, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno.