Baltičke zemlje

Latvija, Riga

Trajanje: 11 dana

Prošlost malih baltičkih naroda Litvanaca, Latvijaca i Estonaca ispunjena je borbom i nastojanjima da opstanu i sačuvaju svoj identitet na prostranstvima sjeverne Evrope okruženi velikim, jakim i često ratobornim susjedima; od njih su mnogo naučili i poprimili – ali zahvaljujući svojoj umješnosti – sa njima su mnogo više trgovali i sarađivali nego što su se sukobljavali. Teritorije Baltičkih zemalja (175.000 km2), koje su skupa više nego dvostruko veće od BiH, naseljava oko 7 miliona stanovnika.


Iako se međusobno znatno razlikuju po jeziku, etničkom sastavu, većinskom vjerskom opredjeljenju stanovništva i istorijskoj ulozi, zajednička sudbina u 20. vijeku opredijelila ih je za iste strateške ciljeve koje su uglavnom ostvarile na početku ovog vijeka. Sve tri su se odvojile od carske Rusije poslije Prvog svjetskog rata a zatim su, prema njemačko-sovjetskom sporazumu (1939), prisilno postale dio Sovjetskog Saveza iz koga su istupile (1991) i ponovo postale nezavisne; sa zavidnim standardom i konstantnim privrednim rastom koje su dostigle, sve tri su istovremeno (2004) primljene u Evropsku uniju.


Ono što ih ponajviše čini sličnim su maštovita arhitektura – sa izraženim ruskim, skandinavskim i germanskim uticajima – njihovih lijepih i uređenih gradova. Najvažniji među njima – mahom prometne morske ili riječne luke – bile su članice Hanze moćnog trgovačkog udruženja sjevernoevropskih gradova (13-17. vijek), sa preciznim poslovnim pravilima i normama, koja su u znatnoj mjeri oblikovala njihov razvitak i društveni život. Vilnius (2009.) i Talin (2011.) su bili prijestolnice evropske kulture.

Polasci Baltičke zemlje

Izaberite datum polaska i broj putnika za točan prikaz cijene putovanja!

Sep
26
11 dana
Putovanje Baltičke zemlje
Ležaja: 2
Loading...
od
Ukupno
KUPI SADA
ODABERITE BROJ PUTNIKA!

Itinerer Baltičke zemlje

Trajanje: 11 dana

1
DAN
DAN: SARAJEVO – ZAGREB – BEČ (oko 800 km)

Sastanak na parkingu ispred Zemaljskog muzeja u 12.30 sati. Polazak autobusa u 13.00 sati. Polazak iz Zenice u 14.15 sati ispred hotela “International”; polazak iz Doboja u 15.45 sati sa GAZPROM pumpe; polazak iz Banja Luke u 17.45 sati sa stare autobuske stanice.. Noćna vožnja kraj Zagreba i Beča.

2
DAN
DAN: BEČ– VARŠAVA (oko 660 km)

Nastavak putovanja kroz Austriju, Češku i Poljsku do Varšave. Dolazak u podnevnim satima. Varšava, koja leži na rijeci Visli je od 1596. prijestolnica Poljske i središte Mazovijeckog vojvodstva. Po dolasku, obilazak pješice istorijskog centra koji je proglašen dijelom svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a: “Kraljevski put“- spomenik Nikoli Koperniku, Kazimježovska palata, Predsjednička palata, spomenik velikom pjesniku Adamu Mickijeviču, crkva sv. Ane, Dvorski trg sa kraljevskom palatom i stubom kralja Sigizmunda III, trg Rinek i Spomenik sireni koja je simbol Varšave, tvrđava Barbakan… Slobodno popodne. Noćenje.

3
DAN
DAN: VARŠAVA – KAUNAS (oko 400 km)

Doručak. Polazak za Kaunas koji leži na rijekama Njemen i Neris, drugi po veličini grad Litvanije i duhovni centar zemlje. Po dolasku, obilazak pješice istorijskog centra Kaunasa: zamak iz 13. vijeka, gradski trg sa vijećnicom iz 15. vijeka, katedrala, jezuitski manastir, Napoleonova kuća, predsjednička palata… Smještaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.

4
DAN
DAN: KAUNAS – RIGA (oko 270 km)

Doručak. Polazak za Rigu, najveći baltički grad, prijestolnicu i glavnu luku Latvije, u blizini ušća Daugave u duboki Riški zaliv. Stari dio Rige, sa preko 800 građevina u stilu secesije (jugendstila), proglašen je dijelom svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a. Obilazak istorijskog centra grada pješice: Nacionalna opera, Spomenik slobode, zamak njemačkog viteškog reda iz 14. vijeka, crkva sv. Petra, katedrala iz 13. vijeka… Smještaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.

5
DAN
DAN: RIGA – SIGULDA (zamak Turaida) – TALIN (oko 350 km)

Doručak. Polazak za Siguldu i Talin. Po dolasku u Siguldu, žvopisni gradić 55 km sjeveroistočno od Rige, obilazak obližnjeg zamka Turaida iz 13. vijeka građen u stilu baltičke gotike. Vožnja kroz Nacionalni park Gauja koji je prozvan “latvijska Švajcarska” zbog mnogobrojnih jezera i šumovitih proplanaka. Nastavak putovanja za Talin, glavni grad Estonije i veliku luku na južnoj obali Finskog zaliva koji je doživio procvat u 15. vijeku kao važna članica Hanze. Po dolasku obilazak ”Brda sabora” gdje su kraljevski dvor (sada parlament) i upravne zgrade opasane bedemima, a zatim “Starog jezgra”, nekada naseljenog švedskim i njemačkim trgovcima, pomorcima i zanatlijama; to je danas pješačka zona Talina, proglašena dijelom svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a, u kojoj su katedrala sv. Nikole, gradska vijećnica, ruska crkva Aleksandra Nevskog, palata Kadriorg… Smještaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.

6
DAN
DAN: TALIN – HELSINKI – TALIN

Doručak. Cjelodnevni fakultativni izlet brodom i autobusom “Helsinki”. Transfer autobusom do pristaništa i odlazak brodom u 10.00 sati za Helsinki, koji leži oko 80 km od Talina, na sjevernoj obali Finskog zaliva. Po dolasku oko 12.00 sati, panoramsko razgledanje prelijepe finske prijestolnice koja je, poslije velikog požara 1808. godine, obnovljena u klasicističkom stilu: Trg Senata na kome je protestantska katedrala, zgrade Univerziteta i Vlade, Pijačni trg, ruska Uspenska crkva, Parlament, Sibelijusov park sa spomenikom najvećem finskom kompozitoru Janu Sibelijusu (1865-1957), Olimpijski stadion gdje su održane Olimpijske igre 1952, koncertna dvorana „Finlandia“… Slobodno vrijeme. Polazak broda za Talin u 19.00 sati; dolazak oko 21.00 sat. Transfer od pristaništa do hotela. Noćenje.

7
DAN
DAN: TALIN – BAUSKA (dvorac Rundal) – VILNIUS (oko 600 km)

Doručak. Polazak za Vilnius. Vožnja kroz Estoniju i Latviju do latvijskog grada Bauska, 80 km južno od Rige, kraj koga je veličanstveni dvorac Rundal; izgrađen je sredinom 18 vijeka u baroknom i rokoko stilu za rezidenciju vojvode od Kurlandije, po planovima čuvenog italijanskog arhitekte Frančeska Rastrelija (1700-1771) koji je projektovao neke od najljepših palata u Moskvi, Kijevu i Sankt Petersburgu, među kojima i Zimski dvorac. Kraći obilazak dvorca Rundal. Nastavak putovanja za Vilnius, prijestolnicu Litvanije, koja leži na rijekama Vilni i Neris, 20 km od bjeloruske granice. Po dolasku, smještaj u hotel. Noćenje.

8
DAN
DAN: VILNIUS – TRAKAI (Trakajski zamak) – VILNIUS

Doručak. Prije podne, razgledanje pješice istorijskog centra Viljnusa, koji je dio svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a: starogradski trg sa katedralom iz 18. vijeka, crkva sv. Ane, crkva sv. Petra i Pavla, pravoslavna crkva Teotokos, univerzitet (1579), kula Gediminas, kraljevska palata… Poslije podne, fakultativni izlet autobusom ”Trakajski zamak”. Odlazak do istorijskog gradića Trakai, nekadašnje prijestolnice Litvanije, 30 km zapadno od Vilniusa gdje je ovaj prelijepi zamak od crvene opeke – jedna od najvećih znamenitosti Litvanije. Sagrađen je na ostrvcu usred jezera Galve, naspram centra grada, za osnivača Vilniusa, velikog vojvodu Gediminasa (1275-1341) čija je država u 14. vijeku bila prostranija od Moskovske kneževine. Povratak u Viljnus. Noćenje.

9
DAN
DAN: VILNIUS – BEČ (oko 1100 km)

Doručak. Polazak za Beč. Vožnja kroz Litvaniju i Poljsku. Dolazak u Beč na Dunavu. Beč je aktuelna prijestolnica Austrije i nekadašnji glavni grad moćne Austrougarske imperije. Danas je i moderna turistička metropola na obalama lijepog plavog Dunava sa vidnom namjerom da svakog posjetioca šarmira ljepotom palata carskog Hofburga i šenbrunskih parkova, bogatim umjetničkim kolekcijama i muzičkim naslijeđem, ali i izvrsnim šopingom i provodom u mnogobrojnim restoranima uz obilje piva i domaćeg vina. Po dolasku u Beč, panoramsko razgledanje grada autobusom: Opera, Folksgarten, Muzej primjenjene umjetnosti, Prirodnjački muzej, Carska palata, Parlament, Rathaus, Gradska skupšina, Burgteatar, Univerzitet, Zavjetna crkva, Berza, Muzejska četvrt, zgrada Secesije, Karlova crkva, Muzikferajn. Smještaj u hotel. Noćenje.

10
DAN
DAN: BEČ – ZAGREB (oko 370 km)

Doručak. Šetnja starim gradskim jezgrom uz razgledanje znamenitosti: Katedrala Sv. Stefana, Mocartova kuća, trgovačke ulice Kertner i Graben, zabavni park Prater. Slobodno vrijeme za šetnju i individualno upoznavanje ovog prelijepog grada. Polazak za BiH. Noćna vožnja kroz Austriju, Sloveniju i Hrvatsku.

11
DAN
DAN: SARAJEVO (oko 410 km)

Dolazak na odredište u ranim jutarnjim satima.

Uslovi putovanja

Cijena uključuje

prijevoz modernim turističkim autobusom prema programu putovanja

Osam noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelima kategorije 3* u Varšavi, Rigi i Beču u hotelu kategorije 3*, Kaunas i Talinu u hotelu kategorije 4*

razgledanje gradova prema programu

organizacija i realizacija putovanja

usluge profesionalnog turističkog vodiča

Cijena ne uključuje

doplata za 1/1 sobu – 300,00 KM

fakultativni izleti

međunarodno putno zdravstveno osiguranje – 2 KM po danu


FAKULTATIVNI IZLETI


● Cjelodnevni izlet brodom i autobusom “Helsinki “ u trajanju od oko 13 sati . Cijena: 90 eur . U cijenu je uključeno: transferi autobusom hotel – pristanište – hotel u Talinu, povratna brodska karta za Helsinki, razgledanje Helsinkija autobusom i usluge lokalnog vodiča


● Poludnevni i izlet autobusom u trajanju od oko 4 sata “Trakajski zamak”. Cijena: 35 eur . U cijenu je uključeno: prijevoz autobusom, rezervacija, ulaznica i usluge lokalnog vodiča.


● Prijavlivanje za fakultativne izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje a uplate su u Estoniji i Litvaniji, isključivo u eurima. Potrebno je najmanje 30 učesnika za realizaciju ovih izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izleti bi mogli da se realizuju uz korigovanje cijene.

Važne napomene

● Rok za prijavljivanje za putovanje je 20 dana prije polaska ili do popune mjesta ● Potrebno je najmanje 35 putnika za realizaciju ovog putovanja ● Uz blagovremeni upit u poslovnicama Kosmopolit-a, postoji mogućnost smještaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama.


OPŠTE INFORMACIJE


● LITVANIJA 65.200 km2; ● Stanovništvo: 3,6 miliona ●Glavni grad: Vilnius (560.000 st.); Kaunas 300.000 st. ●Novac: litas (1 litas = 0,3 eura).


● LATVIJA 64.597 km2● Stanovništvo: 2,2 mililiona ● Glavni grad: Riga (750.000 st.); ●Novac: euro


● ESTONIJA -43.698 km2 ● Stanovništvo:1,3 miliona; ●Glavni grad:Talin (420.000 st.) ● Novac: kron (1 kron = 0,06 eura).


● POLJSKA – 312. 679 km2 ● Stanovništvo:39 miliona ● Glavni grad: Varšava (1,7 miliona st.); ●Novac: zlot (1 zlot = 0,25 eura).


● FINSKA – 338.145 km2 ●Stanovništvo: 5,3 miliona ●Glavni grad: Helsinki (600.000 st.) ●Novac: euro.


● Lokalno vrijeme u Litvaniji, Latviji, Estoniji, Poljskoj i Finskoj je zimi plus 1 sat a ljeti plus 2 sata u odnosu na vrijeme u Bosni i Hercegovini.


USLOVI I NAČIN PLAĆANJA


● Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 30% cijene a najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70% do punog iznosa cijene putovanja.


● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Kosmopolit-a

2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Kosmopolit ima potpisan ugovor.


OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI KOSMOPOLIT-a

●Kosmopolit zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana prije polaska na putovanje. ● U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja Kosmopolit-a, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. ●


Uz program važe OPŠTI USLOVI PUTOVANJA turističke agencije Kosmopolit Travel Agency.