Budimpešta 4 dana

Mađarska, Budimpešta

Trajanje: 4 dana

Budimpešta, jedan od najljepših srednjoevropskih gradova, nastala je spajanjem Budima, stare ugarske prijestolnice na desnoj i Pešte na lijevoj obali Dunava (1873). Za samo par decenija Budimpešta je izrasla u istinski velegrad, drugi po značaju u Austrougarskoj carevini, dostojan Beča, sa impresivnim javnim građevinama, uređenim avenijama, prostranim parkovima na riječnim ostrvima, lijepim mostovima i metroom (1896) drugim u Evropi i trećim u svijetu, poslije londonskog i njujorškog. Njena znamenita arhitektonska ostvarenja – Budimski dvorac, avenija Andraši sa Trgom heroja i Milenijumska podzemna željeznica – proglašeni su dijelovima svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a. Sa preko 120 izvora mineralne i ljekovite vode na užem gradskom području, Budimpešta je i banjski grad, sa nekoliko čuvenih kupatila izgrađenih u orijentalnom, neoklasičnom i art deko stilu.

Gedele (Gödöllo) je najljepši mađarski barokni dvorac, koji je od sedamdesetih godina 19. vijeka bio ljetna rezidancija cara Franje Josipa i carice Elizabete, a između dva svjetska rata, rezidencija regenta Mađarske, admirala Mikloša Hortija. Najveću pažnju u dvorcu privlače odaje prelijepe, prefinjene ali vrlo nesretne carice Elizabete, poznate pod nadimkom Sisi, čiji su poseban način života kao i česta putovanja po Evropi bez pratnje supruga, pobuđivali veliko interesovanje javnosti.

Polasci Budimpešta 4 dana

Izaberite datum polaska i broj putnika za točan prikaz cijene putovanja!

Maj
30
5 dana
Jun
27
5 dana
Jul
25
5 dana
Avg
22
5 dana
Sep
12
5 dana
Sep
26
5 dana
Okt
10
5 dana
Okt
24
5 dana
Nov
07
5 dana
Nov
21
5 dana
Putovanje Budimpešta 4 dana
Ležaja: 2
Loading...
od
Ukupno
KUPI SADA
ODABERITE BROJ PUTNIKA!

Itinerer Budimpešta 4 dana

Trajanje: 4 dana

1
DAN
DAN: SARAJEVO – ZENICA – DOBOJ – BUDIMPEŠTA

Sastanak putnika na parkingu ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu u 20.30 sati. Polazak autobusa u 21.00 sati. (Zenica 22.15h ispred hotela International, Doboj 23.45h Gazprom pumpa; Tuzla 01.30h). Vožnja kroz Hrvatsku i Mađarsku uz usputne pauze prema potrebi grupe i radi obavljanja carinskih i graničnih formalnosti.

2
DAN
DAN: BUDIMPEŠTA – KRSTARENJE DUNAVOM

Dolazak u Budimpeštu u prijepodnevnim satima. Fakultativno razgledanje grada autobusom i pješice: Milenijumski trg gdje se nalaze Muzeji lijepih umjetnosti, Cirkus, Luna park, dvorac Vajdahunjadi, čuveni restoran Gundel… Vožnja bulevarom Andraši, Trg Oktogon, muzička akademija Franc List, Opera, bazilika sv. Stefana, Parlament Mađarske… Prelazak preko Lančanog mosta i vožnja do Budima. Obilazak Budimske tvrđave, zatim Ribarske kule, crkve Matije Korvina, Kraljevske palate, Taban varoši, Citadele sa spomenikom sv. Gelertu i Spomenikom slobode. Prelazak mosta Eržebet na peštansku stranu. Šetnja ulicom Vaci do poslastičarnice Žarbo. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Mogućnost organizovanja fakultativnog izleta – vožnja brodom Dunavom ispod poznatih prelijepih budimpeštanskih mostova. Noćenje.

3
DAN
DAN: BUDIMPEŠTA – BALATON – ČARDA

Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja fakultativnog izleta do jezera Balaton. Obilazak grada Šiofok, koji se nalazi na obali Balatona i koji je poznat po svojim plažama i noćnom životu. Nakon obilaska odlazak na jezero. Balaton je najveće jezero Srednje Evrope i takozvano more Mađarske. Slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. U poslijepodnevnim satima povratak u Budimpeštu. Noćenje. Slobodno vrijeme. U večernjim satima fakultativni odlazak na večeru u Čardu (nacionalni restoran) sa folklorom. Noćenje.

4
DAN
DAN: BUDIMPEŠTA – TROPIKARIJUM

Doručak. Slobodno vrijeme u centru Budimpešte a u poslijepodnevnim satima fakultativni izlet – tržni centar Kampona i Tropikarijum,.gdje se na zanimljiv način možete upoznati sa biljnim i životinjskim svijetom tropskih predjela. Slobodno vrijeme do polaska za BiH (oko 18 sati). Vožnja prema BiH uz usputne pauze prema potrebi grupe. Dolazak na odredište peti dan u ranim jutarnjim satima.

Uslovi putovanja

Cijena uključuje

Prijevoz modernim turističkim autobusom

Smještaj u hotelu sa 3* na bazi 2 noćenja sa doručkom u Budimpešti (van centra)

Usluge profesionalnog turističkog vodiča

Troškovi organizacije i realizacije putovanja

Cijena ne uključuje

Međunarodno putno zdravstveno osiguranje

Fakultativni izleti

Važne napomene

FAKULTATIVNI IZLETI:

● Obilazak Budimpešte u pratnji profesionalnog turističkog vodiča 

● Izlet autobusom i brodom ” Budimpešta sa Dunava” . . U cijenu je uključeno: prijevoz autobusom do pristaništa, rezervacija, jednosatna vožnja brodom , usluge vodiča i čaša šampanjca.

● Jezero Balaton

● Posjeta tržnom centru Kampona i Tropikarijumu 

● Mađarsko veče (sa večerom) u nacionalnom restoranu (Čardi) 


 


NAPOMENE ZA PUTOVANJE “BUDIMPEŠTA”

● Rok za prijavljivanje je najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje ili do popune mjesta.

● Potrebno je najmanje 40 putnika za realizaciju ovog putovanja.


USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

● Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 30% cijene a najkasnije 20 dana prije polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70% do punog iznosa cijene putovanja. ● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Kosmopolit-a

2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Kosmopolit ima potpisan ugovor.


OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI KOSMOPOLIT-a

●Kosmopolit zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana prije polaska na putovanje. ● U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja Kosmopolit-a, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. ●