Dvorci Bavarske

Njemačka, München

Trajanje: 6 dana

Čudesni dvorci Nojšvanštajn, Linderhof i Herenkimze u šumovitom alpskom ambijentu južne Njemačke, ostvarenja su mladog i ekscentričnog bavarskog kralja Ludviga II (1845 – 1886) koji je bio opsjednut željom da gradi luksuzne i neobične palate. Iako je u dobroj mjeri uspio u svojim nastojanjima, potrošio je vijekovima sticano državno i porodično bogatstvo dinastije Vitelsbah zbog čega je, samo dan prije tragičnog kraja, zatočen i proglašen neuračunljivim.

Polasci Dvorci Bavarske

Izaberite datum polaska i broj putnika za točan prikaz cijene putovanja!

Sep
12
6 dana
Okt
17
6 dana
Putovanje Dvorci Bavarske
Ležaja: 2
Loading...
od
Ukupno
KUPI SADA
ODABERITE BROJ PUTNIKA!

Itinerer Dvorci Bavarske

Trajanje: 6 dana

1
DAN
DAN: SARAJEVO – ZENICA – BANJA LUKA – ZAGREB

Polazak iz Sarajeva u 15.00 sati ispred Zemaljskog muzeja, Zenica u 16.15h, Doboja u 17.45h i Banja Luke u 20.00h. Noćna vožnja preko Hrvatske, Slovenije i Austrije uz pauze prema potrebi grupe.

2
DAN
DAN: MINHEN– dvorac NIMFENBURG

Noćna vožnja kroz Sloveniju kraj Ljubljane i Jesenica.Nastavak vožnje kroz Austriju kraj Vilaha. Dolazak u jutarnjim satima u Minhen, treći po veličini grad u Njemačkoj poslije Berlina i Hamburga, koji leži na rijeci Izar, na obroncima Alpa. Zlatno doba doživio je sredinom 19. vijeka pod upravom preduzimljivih i obrazovanih vladara novostvorene bavarske kraljevine Ludviga I i njegovog sina Maksimilijana II, koji su bili na čelu države četiri decenije; u to vrijeme izgrađene su mnoge znamenite građevine, a Minhen je postao veliki centar njemačke kulture i umjetnosti. Njegova danas najpoznatija manifestacija, čuveni Oktoberfest koji je nedavno obilježio 200 – godišnjicu, privlači svake godine – za samo dvije nedelje – oko šest miliona posjetilaca. Po dolasku, razgledanje grada autobusom i pješice: glavni trg Marienplac sa starom i novom gradskom vijećnicom u neogotskom stilu, gradski zvonik sa 43 zvona, Bogorodičina crkva (15. vijek) sa dva tornja (99 m) u kojoj su sahranjivani vladari Bavarske, kraljevska palata, pivnica Hofbrauhaus, nova i stara Pinakoteka, Trg Odeon, Kraljev trg… Odlazak autobusom do dvorca Nimfenburg, omiljene ljetne rezidencije bavarskih vladara iz dinastije Vitelsbah. Ovaj barokni dvorac sa prekrasnim parkom, izgrađen je 1664. i proširen je u nekoliko navrata do 1820. godine. U njemu se rodio Ludvig II, pasionirani graditelj najpoznatijih bavarskih dvoraca. Najveće interesovanje u dvorcu pobuđuje “Sala ljepote” – sa tridesetak portreta najljepših građanki Minhena koje je naručio njegov deda, kralj Ludvig I, na glasu kao obožavalac žena, koji je sa mnogim od portretisanih dama bio u vezi; ta sklonost ga je 1848. godine koštala prijestola na kome je bio 23 godine. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3
DAN
DAN: MINHEN – AUGSBURG – MINHEN

Doručak. Poludnevni fakultativni izlet autobusom “Augsburg”. Polazak za Augsburg, bavarski grad slavne prošlosti, danas važan univerzitetski i privredni centar i sjedište oblasti Švabije. Augsburg je najstariji njemački grad poslije Trira i treći po veličini i značaju u Bavarskoj, poslije Minhena i Nirnberga. Njegovo “zlatno doba” je bilo u 15. i 16. vijeku kada je važio za jedan od najbogatijih trgovačkih gradova u Evropi. Po dolasku, razgledanje pješice znamenitosti u centru grada: katedrala, gradska većnica, zvonik Perlahturm, Merkurova, Avgustova i Herkulova fontana, četvrt Fugerai, sa najstarijim socijalnim stanovima u svijetu izgrađenim u 16. vijeku za siromašne stanovnike Augsburga po ideji veletrgovca Jakoba Fugera. U još uvijek dobro očuvanih 140 stanova, zakupci i danas plaćaju kiriju u vrijednosti jednog rajnskog zlatnika (oko 0.90 eura).Slobodno vrijeme. Povratak u Minhen. Uveče, fakultativna večera u čuvenoj minhenskoj pivnici HB, jednoj od najvećih u Evropi uz pivo i bavarske specijalitete.

4
DAN
DAN: MINHEN – dvorac LINDERHOF – OBERAMERGAU – dvorac NOJŠVANŠTAJN – MINHEN

Doručak. Vožnja do dvorca Linderhof (oko 100 km) koji je okružen parkom sa terasama i paviljonima; njegove odaje ukrašene su u stilu rokokoa. To je jedini dvorac koji je završen za života kralja Ludviga II. Odlazak do obližnjeg živopisnog mjesta Oberamergau, sa oslikanim fasadama kuća, poznatog po tradicionalnoj manifestaciji Kristovog stradanja na putu na Golgotu, koja se održava od 17. vijeka, uz učešće od preko hiljadu mještana. Slobodno vrijeme. Nastavak putovanja (oko 45 km) do bajkovitog dvorca Nojšvanštajn koji je kralj Ludvig II podigao na litici iznad klisure u Bavarskim Alpima kod mjesta Fusen, blizu granice sa Austrijom. Nojšvanštajn je poslužio Voltu Dizniju kao inspiracija za dobro poznati dvorac iz bajke u njegovim crtanim filmovima. Povratak u Minhen. Noćenje.

5
DAN
DAN: MINHEN – dvorac HERENKIMZE – SALCBURG – BREGANA

Doručak. Polazak autobusom za gradić Prien na najvećem bavarskom jezeru Kimze. Po dolasku, ukrcavanje na brod i vožnja “Bavarskim morem” (oko 20 minuta) do ostrvca na kome je dvorac Herenkimze. Posjeta dvorcu, koji je izgradio bavarski kralj Ludvig II, u kombinaciji rokokoa i baroka sa mnogobrojnim ukrasima od zlata, srebra, skupog porcelana i mermera, po uzoru na Versaj. Dvorac nikada nije dovršen a kralj je u njemu boravio samo devet dana. Poslije obilaska dvorca i muzeja Ludviga II, povratak brodom u Prien. Nastavak putovanja za Salcburg na rijeci Salcah, u blizini njemačko – austrijske granice. Taj prelijepi barokni grad na obroncima Alpa nosi s pravom epitet „germanski Rim“; njegovo gradsko jezgro dio je svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO – a koje su uredili, znatnim dijelom, čuveni italijanski arhitekti Skamoci i Solari u drugoj polovini 16. vijeka. U različitim formama Salcburg čuva uspomenu na svog najslavnijeg sugrađanina Volfganga Amadeusa Mocarta (1756 – 1791), jednog od najmlađih genija i najplodnijih stvaralaca u istoriji muzike, koji je komponovao preko 600 djela. Obilazak pješice istorijskog centra: dvorac Mirabel, Mocartova rodna kuća, Stari trg, Mocartov trg, katedrala sv. Ruperta, manastir sv. Petra, biskupska rezidencija, crkva sv. Sebastijana, kuća u kojoj je stanovao Mocart, tvrđava Hoensalcburg… Slobodno vrijeme. Polazak za BiH. Noćna vožnja kroz Austriju i Sloveniju, kraj Vilaha, Jesenica i Ljubljane.

6
DAN
DAN: BANJA LUKA – DOBOJ – ZENICA – SARAJEVO

Dolazak na odredište u prijepodnevnim satima.

Uslovi putovanja

Cijena uključuje

● prijevoz autobusom na navedenoj relaciji (visokopodni ili dabldeker sa audio i video opremom) 

● Tri noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu kategorije 2* plus zvjezdice u Minhenu 

 Razgledanja prema program 

● Usluge vodiča 

● Troškovi organizovanja putovanja.

Cijena ne uključuje

●Fakultativni izleti 

● Međunarodno putno zdravstveno osiguranje.

Važne napomene

FAKULTATIVNI IZLETI I POSJETE

● Izlet “Dvorci Bavarske” (u dva dijela) sa posjetom dvorcima Herenkimze Nimfenburg, Linderhof i Nojšvanštajn, Herenkimze Cijena paketa: (prijevoz autobusom, brodom na jezeru Himze, rezervacije, ulaznice i usluge lokalnog vodiča )

● Poludnevni izlet “Augsburg” (prijevoz autobusom, ulaznica za obilazak četvrti Fugerai i usluge vodiča).

● Posjeta pivnici HB u Minhenu (prijevoz autobusom i večera).

● Prijavljivanje za izlete i posjete je prilikom prijavljivanja za putovanje a plaćanje je u Njemačkoj, isključivo u eurima, u efektivi. Potrebno je najmanje 30 učesnika za realizaciju izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet bi mogao da se realizuju uz korigovanje cijene.


VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “DVORCI BAVARSKE sa posjetom Minhenu, Augsburgu i Salcburgu”

● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 15 dana prije polaska na put ili do popune mjesta.

● Potrebno je najmanje 40 putnika za realizaciju ovog putovanja.


USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

● Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 30% cijene a najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70% do punog iznosa cijene putovanja. ● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Kosmopolit-a

2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Kosmopolit ima potpisan ugovor.


OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI KOSMOPOLIT-a

●Kosmopolit zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana prije polaska na putovanje. ● U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja Kosmopolit-a, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. ●