Istanbul avion

Turska, Istanbul

Trajanje: 5 dana

Izuzetno povoljan geostrateški položaj Istanbula, koji leži na dva kontinenta i Bosforskom moreuzu – od davnina prometnom međunarodnom plovnom putu – čini ga jedinstvenim na planeti i teško uporedivim sa bilo kojom svjetskom metropolom. Istanbul se ubraja u red najznačajnijih antičkih gradova na evropskom tlu a uz to, i u one rijetke koji su podignuti na sedam brda, kojima se pripisuje vječnost kao Rimu, Jeruzalemu, Lisabonu…

Šesnaest vijekova u kontinuitetu od 330. do 1923, bio je prijestolnica tri carstva i pozornica krupnih političkih i društvenih zbivanja, u kome su nastala veličanstvena zdanja i spomenici – simboli moći Vizantijskog i Otomanskog carstva. Uz Aja Sofiju, Top Kapi i Plavu džamiju, svakako najčuvenije među njima, i mnoge druge građevine u istorijskom jezgru grada – bedemi, džamije, crkve, trgovi, medrese i hamami – proglašeni su dijelom svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a.

Istanbul je danas dinamičan megapolis sa jednom od najvećih stopa demografskog i privrednog rasta u svijetu. Milionski grad je postao još krajem 19. vijeka; na početku šezdesetih je imao million i po, 2000. godine oko 8,8 miliona a 2011 narastao je na 13,5 miliona stanovnika.

Posljednjih godina izgrađeni su metro i novi aerodrom na azijskoj strani, podmorski željeznički tunel ispod Bosfora, uljepšani mnogi kvartovi i podignuti luksuzni hoteli i tržni centri. Obnovljeni su vrijedni spomenici i bogati muzeji, zahvaljujući čemu je Istanbul bio prijestolnica evropske kulture 2010.

Polasci Istanbul avion

Izaberite datum polaska i broj putnika za točan prikaz cijene putovanja!

Maj
31
5 dana
Jun
21
5 dana
Jun
27
5 dana
Jul
05
5 dana
Jul
12
5 dana
Jul
19
5 dana
Jul
26
5 dana
Avg
02
5 dana
Avg
08
5 dana
Avg
16
5 dana
Avg
22
5 dana
Avg
30
5 dana
Sep
06
5 dana
Sep
13
5 dana
Sep
20
5 dana
Sep
27
5 dana
Okt
04
5 dana
Okt
11
5 dana
Okt
18
5 dana
Okt
25
5 dana
Putovanje Istanbul avion
Ležaja: 2
Loading...
od
Ukupno
KUPI SADA
ODABERITE BROJ PUTNIKA!

Itinerer Istanbul avion

Trajanje: 5 dana

1
DAN
DAN: SARAJEVO – ISTANBUL

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu dva sata prije leta. Polijetanje za Istanbul je u 09.00h. Po dolasku, panoramsko razgledanje grada autobusom. Transfer do hotela. Smještaj. Slobodno vrijeme za individualne aktivnost. Noćenje.

2
DAN
DAN: ISTANBUL

Doručak. Fakultativni obilazak starog grada: Obilazi se palata Topkapi koja je bila zvanična rezidencija otomanskih sultana u periodu od 1465. do 1853, Aja Sofija, Plava džamija, Hipodrom i Kapali čaršija. Aja Sofija se ubraja u jedne od najljepših građevina svijeta. Građena je u razdoblju od 532. do 537.godine i posvećena je Kristu kao personifikaciji Svete Mudrosti. Slijedi obilazak Sultan Ahmetove ili „ Plave džamije “u svijetu poznate po preko 20.000 ručno rađenih plavih pločica iz Iznika koje se nalaze u njenoj unutrašnjosti. Potom se odlazi do Hipodroma nekadašnjeg centra sportskog života Konstantinopolja. Nastavak izleta je šetnja do Kapali čaršije. Slobodno poslijepodne. Fakultativni obilazak Taksima i glavne gradske ulice Istiklal sa brojnim buticima, restoranima i kafićima. Noćenje.3
DAN
DAN: ISTANBUL

Doručak. BOSFORSKA TURA – Predlažemo fakulativno poludnevno krstarenje Bosphorom ( brod – autobus ) do Tarabije na ulazu u Crno more, morskim tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju. Plovidba tokom koje možete uživati u pogledu na carske palače, tvrđave i romantična mjestašca Bosphorskog prolaza. Nakon plovidbe slijedi posjeta raskošnoj palači Dolmabahce, koja se nalazi na samoj obali Bosphora, okružena francuskim baštama. Sagrađena je u 19. vijeku, a sastoji se od carskih apartmana, ceremonijalne dvorane i carskog harema gdje je živio sultan sa svojom brojnom porodicom. Dolazak u luku te prijevoz autobusom do hotela. . U večernjim satima fakultativni odlazak na “Tursko veče” u nacionalni restoran, večera uz zvuke orijenta, trbušni ples i folklor. Noćenje.

4
DAN
DAN: ISTANBUL

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet MINIATURK, PIERE LOTTI I EYUP. Odlazimo do brežuljka Pierre Loti do čijeg vrha dolazimo žičarom. Slobodno vrijeme za odmor u legendarnoj starinskoj kafani iz koje se proteže prekrasan pogled na Zlatni rog i grad. Nakon pauze spuštamo se niz brežuljak kroz islamsko groblje. Na koncu stižemo do Eyüpa, za muslimane najsvetijeg mjesta u Istanbulu. Razgled džamije. Nastavljamo do »Turske u malom« – do Miniaturka, gdje su izgrađene najvažnije zgrade Turske i bivšeg Osmanskog Carstva. Poslijepodne povratak u hotel. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

5
DAN
DAN: ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Odjava iz hotela. Slobodan dan za individualne aktivnosti. Let za Sarajevo u 19.00h KRAJ PROGRAMA.

Uslovi putovanja

Cijena uključuje

Hotel 3* 

avio prijevoz na relaciji Sarajevo-Istanbul-Sarajevo

transfer aerodrom-hotel-aerodrom

aerodromske takse

20kg prtljaga + 8kg ručnog prtljaga (Pegasus Airlines), 23 kg prtljaga + 8kg ručnog prtljaga (Turkish Airlines)

panoramski obilazak grada

organizacija i realizacija putovanja

pratioc grupe

Cijena ne uključuje

fakultativni izleti

putno zdravstveno osiguranje 

Važne napomene

FAKULTATIVNI IZLETI:

a) Obilazak Starog grada -Plava džamija, Aja Sofija, Hipodrom, Kapali čaršija 

b) Obilazak Taksima

c) Krstarenje Bosforom + Camlica dzamija + Uskudar 

d) Posjeta Dolmabahce dvorcu

e) Tursko veče sa večerom i trbušnim plesom

f) Miniaturk, Balat, Eyub džamija i Pierre Lotti 

g) Izlet u Bursu 


VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “ISTANBUL”

● Za ovo putovanje potrebno je da imate pasoš koji vrijedi još najmanje 5 mjeseci od dana putovanja ● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 20 dana prije polaska na putovanje ili do popune mjesta.● Potrebno je najmanje 20 putnika za realizaciju ovog putovanja. ● Uz blagovremeni upit u poslovnicama Kosmopolita, postoji mogućnost smještaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama.


USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

● Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cijene a najkasnije 20 dana prije polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cijene putovanja.

● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Kosmopolita. 2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Kosmopolit ima potpisan ugovor.


OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI KOSMOPOLIT-a

●Kosmopolit zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana prije polaska na putovanje.