Istanbul i Bursa

Turska, Istanbul

Trajanje: 7 dana

Polasci Istanbul i Bursa

Izaberite datum polaska i broj putnika za točan prikaz cijene putovanja!

Jun
20
6 dana
Jun
27
6 dana
Jul
11
6 dana
Jul
25
6 dana
Avg
08
6 dana
Avg
22
6 dana
Sep
05
6 dana
Sep
19
6 dana
Okt
03
6 dana
Okt
17
6 dana
Okt
31
6 dana
Putovanje Istanbul i Bursa
Ležaja: 2
Loading...
od
Ukupno
KUPI SADA
ODABERITE BROJ PUTNIKA!

Itinerer Istanbul i Bursa

Trajanje: 7 dana

1
DAN
DAN: SARAJEVO – ZENICA – DOBOJ – TUZLA – BEOGRAD – NIŠ – SOFIJA – EDIRNE

Polazak iz Zenice u 10.00h ispred hotela International; polazak iz Sarajeva u 08.30h ispred Zemaljskog muzeja, iz Doboja u 11.45h sa BP Gazprom, iz Tuzle u 13.30h ispred hotela Tuzla. Vožnja kroz Srbiju i Bugarsku uz usputne pauze prema potrebi grupe.

2
DAN
DAN: ISTANBUL

Ulazak na teritoriju Republike Turske u jutarnjim satima te posjeta najzapadnijem turskom gradu Edirne, šarmantnom pitoresknom mjestu bogate povijesti i arhitekture. Ova druga po redu osmanska prijestolnica bila je tokom stoljeća u rukama mnogih naroda, no i dalje je važan politički i ekonomski centar. U gradu se nalaze brojne džamije od kojih su najpoznatije one u „zlatnom trokutu“: džamija Selimija (UNESCO) koju je u 16. st. podigao veliki turski graditelj Mimar Sinan po narudžbi Selima II, sina i nasljednika Sulejmana Veličanstvenog, džamija s najvišim munarama u Turskoj (druga u Svijetu) sa svojih 70,9 m; džamija Üç Şerefeli sa svoje četiri osebujne munare različitog dizajna; Eski džamija, najmanja i najstarija džamija poznata po kaligrafskim natpisima na unutarnjim zidovima. Od ostalih znamenitosti tu su Semiz Ali Pasha Bazaar kojeg je također izgradio Sinan, Sultanov most preko rijeke Tundže i dr. Nastavak putovanja prema Istanbulu te dolazak u Istanbul u poslijepodnevnim satima. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3
DAN
DAN: ISTANBUL – KAPALI ČARŠIJA – TURSKO VEČE – ISTANBUL

Doručak. Nakon doručka obilazak starog dijela grada : Aja Sofija, Plava džamija i palata Topkapi”. Obilazak Aja Sofije ili Crkve svete mudrosti, jednog od najmonumentalnijih hramova ikada izgrađenih u svijetu, nemjerljive arhitektonske i umjetničke vrijednosti. Podignuta je za nepunih šest godina (532-537) u doba cara Justinijana; pretvorena je u džamiju po zauzimanju Carigrada od strane Turaka (1453) po nalogu sultana Mehmeda II Osvajača, kada su joj dodane četiri munare. Postala je muzej 1935. godine. Obilazak džamije sultana Ahmeta III, građene na mjestu palate cara Konstantina od 1609. do 1616. godine, poznate kao Plava džamija zbog jedinstvene unutrašnje dekoracije – oko 20.000 keramičkih pločica sa motivom cvijeta lale u pedesetak varjjanti ; to je jedina džamija u islamskom svijetu – pored džamije u Meki – sa šest munara. Posjeta palati Topkapi sa nekoliko stotina prostorija, izgradjenoj na jednom od sedam istanbulskih brežuljaka. Iz ove palate sa očaravajućim pogledom na Zlatni rog, Bosfor i Mramorno more, turski sultani su od 1465. gotovo četiri vijeka, upravljali ogromnim Otomanskim carstvom. Topkapi je pretvoren u muzej sa bogatim kolekcijama nakita, oružja, odjeće i porcelana. Odlazak na Kapali čaršiju, trgovački centar sa preko 5000 radnji. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. U večernjim satima mogućnost organizovanja fakultativnog odlaska na Tursko veče – večera u nacionalnom restoranu sa trbušnim plesom.Noćenje.

4
DAN
DAN: ISTANBUL – KRSTARENJE BOSFOROM – DOLMABAHČE PALATA – ISTANBUL

Doručak. Slobodno vrijeme ili mogućnost organizovanja fakultativnog izleta – krstarenje Bosforom između dva kontinenta (razgledanje grada sa Bosfora: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Selimija, Dolmabahče palata – posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, Ortakoj kvart, Rumeli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Djevojačka kula…). Mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Dolmabahče palate. Izgrađena kraj Bosfora sredinom 19. vijeka, u kombinaciji baroka, rokokoa i turskog imperijalnog stila, palata Dolmabahče je bila zvanična rezidencija sultana, sa kraćim prekidima, od 1853 do 1922. godine. Okružena prekrasnim vrtom, ima 285 soba, 43 salona, šest hamama i raskošan enterijer sa oko 600 umjetničkih slika. Iz nje je u izgnanstvo otišao posljednji otomanski sultan Mehmed VI (1922); u njoj se okončao život oca turske nacije Mustafe Kemala Ataturka (1881- 1938). Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

5
DAN
DAN: ISTANBUL – BURSA – ISTANBUL

Doručak. Ujutro polazimo autobusom prema Bursi. Po dolasku dolazimo do centra. Bursa je bila glavni grad u

Osmanskom carstvu između 1335. – 1363. godine. Zovu je još i zelena Bursa, zbog mnoštvo parkova i vrtova. Iznad

grada se nazire i planina Uludag na koju možete stići direktno iz grada sa 8,8 km dugom gondolom. Mi ćemo prošetati

do Ulu džamije, Zelene džamiji i Zelenom turbetu (mauzolej). Slobodno vrijeme te povratak u Istanbul. Noćenje.

6
DAN
DAN: ISTANBUL

Doručak. Slobodno vrijeme ili Fakultativno izlet Miniaturk, Eyup i vidikovac Piere Lotti. Odlazimo do brežuljka Pierre Loti do čijeg vrha dolazimo žičarom. Slobodno vrijeme za odmor u legendarnoj starinskoj kafani iz koje se proteže prekrasan pogled na Zlatni rog i grad. Nakon pauze spuštamo se niz brežuljak kroz islamsko groblje. Na koncu stižemo do Eyüpa, za muslimane najsvetijeg mjesta u Istanbulu. Razgled džamije. Nastavljamo do »Turske u malom« – do Miniaturka, gdje su izgrađene najvažnije zgrade Turske i bivšeg Osmanskog Carstva.U poslijepodnevnim satima polazak za BiH. Noćna vožnja kroz Bugarsku prema BiH.

7
DAN
DAN: DOBOJ – ZENICA – SARAJEVO

Dolazak na odredište u podnevnim satima.

Uslovi putovanja

Cijena uključuje

smještaj u hotelu sa 3* na bazi 4 noćenja sa doručkom

prijevoz modernim turističkim autobusom

organizacija i realizacija putovanja

pratioc grupe

Cijena ne uključuje

putno zdravstveno osiguranje

fakultativni izleti


FAKULTATIVNI IZLETI:

a) Obilazak Taksima

b) Krstarenje Bosforom + azijska strana 

c) Posjeta Dolmabahce dvorcu 

d) Tursko veče sa večerom i trbušnim plesom

e) Miniaturk, Balat, Vaseljenska patrijaršija, Eyub džamija i Pierre Lotti 

f) Izlet u Bursu

g) Obilazak Starog grada 

Važne napomene

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE “ISTANBUL”

● Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 10 dana prije polaska na putovanje ili do popune mjesta.
● Potrebno je najmanje 40 putnika za realizaciju ovog putovanja.
● Uz blagovremeni upit u poslovnicama Kosmopolita, postoji mogućnost smještaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama.
● Uz najmanje 10 prijavljenih putnika mogućnost polaska iz Banja Luke, Tuzle i Doboja.


USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

● Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cijene a najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cijene putovanja.

● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Kosmopolita. 2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Kosmopolit ima potpisan ugovor.


OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI KOSMOPOLIT-a

●Kosmopolit zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana prije polaska na putovanje.