Velika Turska tura

Turska, Trabzon

Trajanje: 8 dana

Da li je Crno more i zaista crno? Potrudite se da odgovor saznate obilazeći gradove na njegovim obalama. Smješteno je izmedju jugoistočne Evrope, Anadolije i Kavkaza. Moreuzima

je povezano sa Sredozemnim preko Egejskog i Mramornog mora. Takodjer i sa Azovskim morem preko Kerčkog moreuza. Turske crnomorske luke su od pamtivijeka usidrene na ovim

vodama. Nastale od ribarskih sela oduvijek su imale strateški značaj a samim tim i burnu istoriju koja je danas vidljiva kroz specifičnost arhitekture, brojne spomenike izuzetne vrijednosti ali i običaje i način života. Sinop, Amasiju i najviše Trabzon treba doživjeti da bi se upotpunila slika burne prošlosti ali i svih specifičnosti sadašnjeg vremena.

Polasci Velika Turska tura

Izaberite datum polaska i broj putnika za točan prikaz cijene putovanja!

Putovanje Velika Turska tura
Ležaja: 2
Loading...
od
Ukupno
KUPI SADA
ODABERITE BROJ PUTNIKA!

Itinerer Velika Turska tura

Trajanje: 8 dana

1
DAN
DAN: SARAJEVO-ISTANBUL-ANKARA

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 3 sata prije leta. Let za Ankaru sa presjedanjem u Istanbulu. Slijetanje na aerodrom u Ankari u popodnevnim satima. Transfer do hotela. Smještaj. Slobodno vrijeme. Noćenje.

2
DAN
DAN: ANKARA

Poslije doručka polazak na razgledanje Ankare – prijestolnice Turske sa oko 3,3 miliona stanovnika smještene u centralnom dijelu Anadolije. Vrlo je star grad sa spomenicima iz različitih epoha. Za razliku od novog dijela prepoznatljivog po širokim bulevarima i modernim višespratnicama, stari dio grada karakterišu krivudave uličice i tjesni stambeni dijelovi. U istorijskom centru su uglavnom sva važnija zdanja iz proteklih epoha poput kule Al Kale opasane dvostrukim zidinama. U blizini su i Hadži Bajram džamija, ostaci hrama Augustina i Roma i mauzolej Ataturka, u kome se čuva sarkofag Mustafe Kemal paše, osnivača savremene Turske Republike. Obilazak Muzeja i mauzoleja Ataturka. Odlazak autobusom do ostataka grada Hatuše, prijestolnice čuvenog Hetitskog carstva (140 km). Razgledanje Lavlje kapije, Kraljeve kapije, Citadele i ostataka grada. Povratak u Ankaru. Noćenje.

3
DAN
DAN: ANKARA – ŠAFRANBOLU

Doručak. Polazak autobusom za Šafranbolu (228 km). Po dolasku razgledanje grada koji je dobio ime po biljci šafran koja se ovdje vijekovima uzgaja. Grad je izuzetno bogat spomenicima iz osmanlijskog perioda: 25 džamija, 5 hamama, 3 karavan saraja i bezbroj fontana. U njemu su i tragovi praistorijskih i antičkih naselja, pa je od 1994. godine na spisku kulturnog naslijeđa UNESCO. Obilazak Činči Hodža karavan saraja, hamama i Kajmakamlar muzeja. Smještaj u hotelu. Noćenje.

4
DAN
DAN: ŠAFRANBOLU – SINOP

Doručak. Polazak za Sinop (294 km) – gradić na sjeveru Turske, na obali Crnog mora koji je smješten u jednom od najljepših zaljeva. Legenda kazuje da je vođa Argonauta Jason podigao hram oko koga se kasnije razvio grad koji je dobio ime po Sinopi – carici Amazonki. Danas je velika ribarska luka na poluostrvu Boztepe. Obilazak ostataka stare citadele, gradskih zidina i Aladinove džamije iz 13. vijeka. Jedanaest kilometara zapadno od grada je interesantan zaliv Hamsilos, jedinstvena prirodna formacija koja veoma podsjeća na fjord i otuda nosi naziv Sinop fjord. Smještaj u hotelu. Noćenje.

5
DAN
DAN: SINOP – SAMSUN – AMASIJA

Poslije doručka polazak za Samsun (166 km), grad na obali Crnog mora koji je sa 500.000 stanovnika danas jedna od najvećih luka te regije.Po dolasku kraće panoramsko razgledanje. Najveću pažnju privlače Pazar džamija iz 13. vijeka – perioda kada su gradom vladali Mongoli i Džamija Hadži Hatun. Nastavak puta za Amasiju (125 km). Grad je unikatan jer su u njemu mnoge civilizacije ostavile tragove svog boravka. Prvo je bio prijestolnica pontske države a kasnije za vrijeme Osmanskog carstva u njemu su se obučavali budući turski sultani. U gradu su i danas ostaci tvrđave, grobnice pontskih vladara, nekoliko džamija, hamam i fontane. Odlazak u hotel. Smještaj i noćenje.

6
DAN
DAN: AMASIJA – TRABZON

Doručak. Vožnja do Trabzona (452 km), glavnog grada istoimene oblasti i važnije turske luke. Oduvijek je imao važan strateški značaj ali i status slobodnog grada. Od trenutka kada je postao značajan trgovački i turistički centar, najvažniji spomenik je Crkva Svete Sofije. Prvu crkvu, još u 13. vijeku, su sagradili vladari iz porodice Komnen. U istom vijeku ju je Manuel Paleolog proširio. U 16. je pretvorena u džamiju a 1957. godine u muzej. Najzanačajniji ukras su njene freske. Odlazak autobusom do manastira Sumela smještenog na obroncima planine, iznad duboke doline. Odande se otkrivaju neobični i rijetki pejzaži koji se pamte za sva vremena.Kad se strmim stepenicama stigne do vrha poslije napornog penjanja, stiče se utisak da je manastir spušten sa neba i odmah se nameće pitanje kako je u 6. vijeku moglo biti sazidano takvo čudo. Dolazak u Trabzon. Smještaj. Noćenje.

7
DAN
DAN: TRABZON – RIZE – TRABZON

Doručak. Cjelodnevni izlet za Rize, ljetovalište na Crnom moru (160 km). U njemu nema mnogo spomenika proteklih epoha ali su zato savremene zgrade napravljene u stilovima koji su bili prisutni u prošlosti. Zahvaljujući prijatnoj klimi grad je postao poznat po gajenju čaja pa su plantaže doslovno svuda okolo. Osim čaja tamo veoma dobro uspjeva i kivi i avokado a med „Anzer“ će svakog očarati i ukusom i mirisom. U gradu obilazak muzeja i botaničke bašte. Vožnja do Firtina doline i tipičnih sela rasprostrtih na obroncima „Pontijskih Alpa“. Povratak u Trabzon. Noćenje.

8
DAN
DAN: TRABZON – ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Slobodno vrijeme do polaska na aerodrom. Polijetanje aviona za Sarajevo (preko Istanbula). Kraj programa.Uslovi putovanja

Cijena uključuje

prijevoz avionom na relaciji Sarajevo – Istanbul –Ankara i Trabzon – Istanbul – Sarajevo

smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima sa 4* na bazi 7 noćenja sa doručkom

razgledanja i ulaznice prema programu

svi transferi u inostranstvu navedeni u programu

usluge lokalnog vodiča u inostranstvu i vodiča agencije

troškovi organizacije i realizacije putovanja

Cijena ne uključuje

Fakultativni izleti

Aerodromske takse 

Putno zdravstveno osiguranje

Važne napomene

NAPOMENE ZA PUTOVANJE “TURSKA TURA”

● Rok za prijavljivanje je najkasnije 20 dana prije polaska na putovanje ili do popune mjesta.

● Potrebno je najmanje 20 putnika za realizaciju ovog putovanja.

● Uz blagovremeni upit, postoji mogućnost smještaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama.


USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

● Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cijene a najkasnije 20 dana prije polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cijene putovanja. ● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Kosmopolit-a

2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Kosmopolit ima potpisan ugovor.


OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI KOSMOPOLIT-a

●Kosmopolit zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana prije polaska na putovanje. ● U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja Kosmopolit-a, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. ●